top of page

Scheiden?! Hoe nu verder?

  • martinemeens
  • 1 jul 2024
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 15 jul 2024

Wanneer je gaat scheiden komt er veel op je af. Ook als je niet getrouwd bent, maar wel bijvoorbeeld samenwoont moet er veel geregeld worden. Met deze blog help ik je graag een beetje op weg.

Een erg belangrijke eerste stap, die we ook in de mediation terug zien, is het gesprek over de scheiding. Is het nu echt definitief? Weten jullie beide dat het echt stopt en dat er geen mogelijkheden zijn voor een herstel? En misschien nog wel belangrijker hoe gaat het met je? Heb jij iemand bij wie je emoties kan laten zien, iemand die naar je kan luisteren en er gewoon voor je is?


Nog vol van emoties, en geloof me die zijn er in alle soorten en maten, moet je ook ineens praktisch gaan handelen. Welke spullen zijn van wie, wie wil en kan er in het huis blijven en hoe zit het met de verdeling van de hond?


Bij een scheiding is het belangrijk om goed met elkaar in gespek te blijven. Dit is misschien wel makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe blijf je uit het conflict? Hierover neem ik jullie graag mee in een andere blog! Voor nu, probeer niet alles tegelijk te willen doen. Pak het stap voor stap aan.


Een aantal dingen waar je aan moet denken:

  • Heb je hulp nodig en wie kan jullie deze hulp bieden? Een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter. Hiervoor heb je een advocaat of mediatior nodig. Een mediator zal proberen in harmonie en wederzijds overleg tot afspraken te komen, hiervoor is het dus van belang dat je samen in gesprek kan en wil.

  • Het aanvragen van de scheiding. De advocaat of mediatior helpt je bij het indienen van het verzoek tot echtscheiding. Ook kun je bij de rechter terecht als een verzoek tot scheiding van tafel en bed beter past.

  • Maak een financieel plan. Maak vast een overzicht van de bezittingen en schulden die er zijn. Probeer samen alvast eens na te denken over hoe jullie de verdeling en de toekomst op dit gebied zien. Hoe meer je zelf hebt kunnen doen, hoe minder tijd de advocaat of mediator nodig heeft om dit voor jullie te doen. En laten we wel wezen.. dit scheelt ook in de kosten! Deze (en andere) afspraken worden vastgelegd in een scheidingsconvenant, deze wordt opgesteld door de advocaat of mediatior en bekrachtigd door de rechter.

  • Maak afspraken over de kinderen. Zijn er kinderen, dan is dit misschien wel het belangrijkste deel om afspraken over te maken. Als ouders heb je een zorgplicht over je kinderen en je bent verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit plan worden de afspraken over de kinderen opgeschreven. Bijvoorbeeld waar gaan ze wonen en hoe ziet de omgang tussen de kinderen en hun ouders er uit? Daarnaast hebben we in Nederland wettelijke regels over kinderalimentatie. Wist je dat je hier niet van af kan/mag zien? De berekening over de hoogte van de alimentatie kan de advocaat of mediator voor jullie maken.

  • Als alle afspraken gemaakt zijn moet je nog naar de rechter. Ben je het eens met elkaar dan is dit vooral een formaliteit. Zijn er echter. nog dingen waar je het oneens over bent, dan kan de rechter de knoop door hakken. Ook is het mogelijk om een voorlopige voorziening aan te vragen. De rechter bepaald dan tijdelijk over waar bijvoorbeeld te gaan wonen, totdat de definitieve uitspraak er is. Ben je het niet eens met de rechter dan is het mogelijk om in hoger beroep te gaan.

  • Jullie zijn officeel gescheiden als de scheiding staat ingeschreven in de registers van de burgelijke stand. Bij een scheiding van tafel en bed is het officeel als deze staat ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. De uitspraak moet binnen een half jaar ingeschreven staan, zo niet dan verliest de beschikking zijn kracht en blijft het huwelijk in stand. De advocaat regelt deze inschrijving.


Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met Meens Mediation en we kijken hoe we je verder kunnen helpen.


Ā 
Ā 
Ā 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page